انچه درباره داربست

در فرایند ساخت سازه یا ترمیم ساختمان‌ها از ماشین‌آلات، ابزارها و تجهیزات مختلفی استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین تجهیزات و سازه‌ها که در این فرایند به کار می‌رود داربست است. از داربست بیشتر برای فرایند ساخت و ترمیم نمای ساختمان استفاده می‌شود. همچنین در ترمیم ساختمان‌های قدیمی از داربست برای نگه داشتن دیوارهای در حال ریزش نیز استفاده می‌شود که کاربرد کمتری دارد. در این مطلب به شما خواهیم گفت که داربست چیست، انواع آن کدام است و چه مشخصات و کاربردهایی دارد.

داربست چیست؟

داربست سازه‌ای فلزی است که برای حفظ ساختار اصلی ساختمان، استفاده می‌شود. همچنین کارگران از داربست به عنوان سکو استفاده می‌کنند تا بتوانند کار ساخت و ساز را ادامه دهند. داربست‌ها انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند. جنس این سازه فلزی معمولا از آهن و فولاد است. البته داربست را با چوب هم می‌سازند. این سازه با توجه به موارد استفاده‌ای که دارد، باید استحکام بالایی داشته باشد.

داربست فلزی از قطعات مختلفی تشکیل شده است. این قطعات شامل موارد زیر می‌شوند:

  • لوله‌ داربستی
  • بست چهار پیچ
  • بست تک‌پیچ
  • بست دوپیچ
  • بست گردون
  • قطعه اتصال لوله
  • پیچ و مهره داربست
انواع و کاربردهای داربست چیست

اکنون که متوجه شدید داربست چیست، به انواع و کاربردهای آن می‌پردازیم. داربست‌ها از نظر جنس به دو دسته چوبی و فلزی تقسیم می‌شوند. داربست‌های چوبی از نردبان‌های مخصوص و چوب‌های گرد ساخت می‌شوند. این نوع داربست‌ها معمولا ثابت هستند. به طور کلی در ساخت داربست چوبی از تخته، خرک و پل موقت استفاده می‌شود.(استفاده از داربست های چوبی تقریبا منسوخ شده است) در مقابل داربست‌های فلزی انواع مختلفی دارند که هر کدام با توجه به نوع ساخت ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین ساختار داربست‌های فلزی با توجه به نوع استفاده متفاوت خواهد بود. به طور کلی ۸ نوع داربست فلزی وجود دارد که عبارتند از:

  • داربست فلزی معمولی
  • داربست دوتایی
  • داربست کنسولی
  • داربست فولادی
  • داربست پایه‌دار
  • داربست معلق
  • داربست خرپا

داربست فلزی معمولی

داربست‌های معمولی، بیشترین استفاده را در بازار ایران و صنعت ساختمان سازی دارند و معمولا برای اجرای نمای ساختمان ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع داربست‌ها، با اسم داربست لایه آجری هم شناخته می‌شوند. داربست‌های تک از قطعات مختلفی ساخته می‌شود. این قطعات شامل استانداردها، سربرگ، لجر و قطعات دیگر می‌شود. این نوع داربست معمولا در فاصله ۱.۲ متری دیوار قرار می‌دهند. ساختار داربست‌های تک این ‌گونه است که استاندارهای داربست ۲ تا ۲.۵ متر از هم فاصله دارند. لجرها در ارتفاع ۱.۵ متری استانداردها را به هم وصل می‌کنند.

داربست دوتایی

داربست‌های دوتایی بیشتر در سنگ‌تراشی کاربرد دارد. برای اینکه گیره‌ها با ایجاد سوراخ در دیوارهای سنگی محکم شوند، دو ردیف داربست ساخته می‌شود. ردیف اول با فاصله ۳۰ سانتی‌متر از دیوار قرار می‌گیرد. فاصله ردیف دوم از ردیف اول یک متر است. برای تقویت داربست از شن‌کش‌ها و مهاربندهای متقاطع استفاده می‌شود. به این نوع داربست‌ها، داربست مستقل گفته می‌شود.

داربست کنسولی

در داربست کنسولی که به آن داربست دروازه‌ای هم می‌گویند، استانداردها توسط یک سری سوزن که در دیوار فرو رفته‌اند، پشتیبانی می‌شوند. نوع دیگری از داربست‌های دروازه‌ای به وسیله سوزن‌هایی که در شکاف‌های ایجاد شده در دیوار محکم می‌شوند. نکته‌ای که باید بدانید این است که برای اجرای داربست کنسولی باید احتیاط کرد. همچنین باید مطمئن شد که نصب سوزن‌ها با کیفیت بالا انجام شود.

داربست فولادی

اگر به پاسخ این پرسش که داربست چیست رسیده باشید، داربست‌های فولادی به گوش شما آشنا خواهد بود. داربست‌های فولادی از لوله‌های فولادی ساخته شده و این لوله‌های فولادی به وسیله اتصالات فولادی به هم وصل می‌شوند. ساختن این نوع داربست‌ها و جمع کردن آن‌ها بسیار ساده است. داربست‌های فولادی استحکام بالایی دارند. همچنین در برابر اتفاقاتی مثل آتش‌سوزی از مقاومت و دوام بالایی برخوردار هستند. این نوع داربست‌ها از نظر قیمت به‌صرفه نیستند اما بسیار ایمن و مطمئن هستند. به همین علت در اکثر موارد از داربست فولادی استفاده می‌شود.

داربست پایه‌دار

در داربست‌های پایه دار، سکوی کار را روی سه پایه یا نردبان متحرک قرار می‌دهند. داربست‌های پایه دار بیشتر برای کارهای داخل ساختمان استفاده می‌شود. از جمله این کارها می‌توان به نقاشی داخل ساختمان و تعمیرات داخلی اشاره کرد. نکته مهم در استفاده از داربست‌های پایه دار این است که معمولا داربست را تا ارتفاع ۵ متر استفاده کرد.

داربست معلق

داربست‌های معلق به وسیله سیم بکسل یا وسایلی مثل زنجیر ساخته شده و از پشت‌ بام ساختمان آویزان می‌شود. ارتفاع آن را می‌توان با توجه به سطح مورد نیاز تغییر داد. این نوع داربست‌ها معمولا برای ساخت نمای ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. همچنین داربست‌های معلق در تعمیرات و نقاشی نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

داربست خرپا

ساختار داربست‌های خرپا به این شکل است که صفحه‌ای مسطح و صاف روی پایه‌هایی مثلثی شکل  قرار می‌گیرد. دلیل ساختن داربست‌های خرپا به این شکل این است که کارگر بتواند به راحتی روی آن بایستد. همچنین به آسانی بتواند سطح‌هایی که خیلی بلند نیستند مثل دیوار یا سقف خانه را نقاشی و رنگ کند.

اجاره داربست فلزی

زمانی که بنایی ساخته می شود نیاز به انجام استاندارد ها و شرایطی در زمینه ی ساخت آن ساختمان یا بنا دارد . که از جمله این موارد داربست است . داربست لازمه ی ساخت محسوب می شود و در واقع اگر داربست نباشد ساختی هم در کار نخواهد بود و به این دلیل که ساخت بنا نیازمند موجودیت و قابلیت داربست است به اهمیت داربست افزوده است البته داربست فقط در ساخت بنا یا ساختمان خلاصه نمی شود و کاربردهای بیشماره دیگری نیز دارد . اغلب ساختمان سازان و یا کسانی که به داربست فلزی نیاز دارند به جای خرید داربست فلزی که هزینه ی سنگینی برای سازنده دارد از اجاره داربست فلزی بهره می برند و در واقع هم هزینه ی کمتری می پردازند و هم اینکه بعد از اتمام کار درگیر ایجاد مکانی مناسب برای داربست نمی شوند . قیمت اجاره داربست به عوامل زیادی بستگی دارد اینکه داربست فلزی باشد یا .. اینکه مساحت ساختمان و تعداد طبقات آن چقدر است و عوامل دیگر محیطی و جنس داربست . داربست صبور در زمینه ی اجاره داربست فلزی کمترین هزینه را به نسبت دوستان احتساب می کند و از نظر کیفیت ارائه بهترین عملکرد را به مشتریان عزیز ارائه می دهد .

اجاره داربست ارزان

برخی از ساختمان سازان برای اینکه هزینه ی کمتری به نسبت کاری که برایشان انجام میشود بپردازند . به دنبال کسانی می گردند که داربست  را با قیمت پایین تری اجاره می دهند و در واقع کرایه داربست ارزان جای اجاره داربست ایمن را گرفته است . اگرچه در ابتدا هزینه ی کمتری می دهند اما با توجه به این که به صورت اصولی کارشان انجام نشده همواره احتمال وارد شدن خسارت از بابت بی توجهی به استاندارد ساختمان سازی برایشان وجود دارد . و این خسارت وارده چندین برابر بهایی است که اگر کارشان اصولی انجام می شد باید پرداخت میکردند . در واقع احتمال ریزش ساختمان وجود دارد . احتمال سقوط کارگران به دلیل رعایت نشدن ایمنی وجود دارد و یا حتی این احتمال هست که در جهت رعایت نشدن استاندارد ها در جهت عدم نصب داربست مطمئن برای کسانی که از زیر ساختمان مذکور تردد دارند شامل خطر ریزش اجسام شوند که برای سازنده بنا هزینه ی بسیار زیادی در پی خواهد داشت . داربست صبور با کم ترین هزینه نصب داربست مطمئن و ایمن را به مشتریان عزیز ارائه می دهد .

انواع پوشش مناسب برای افرادی که مشغول در کار نصب داربست فلزی هستند:

دستکش: انواع و اقسام دستکش ها در بازار و برای کارها و صنایع مختلف موجود می باشد اما دستکشی که در کار داربست باید مورد استفاده قرار گیرد ، دستکش برزنتی با ضخامت مناسب است تا بتواند از آسیب هایی که ممکن است به دست کارگران وارد آید جلوگیری کند. لباس کار: متاسفانه افرادی که در کشور ما به نصب و کار بر روی داربست اشتغال دارند اغلب از لباس مخصوص و مناسب این کار استفاده نمی کنند و لباس های مختلفی بر مبنای راحتی یا سلیقه خود می پوشند ، در حالی که لباس توصیه شده برای این شغل لباس های کار یکسره است چرا که حجیم و دست و پا گیر نمی باشد ، از آراستگی خوبی برخوردار است و در فصل سرما نیز پوشش گرمایی مناسبی دارد. کفش کار: باز هم مثل لباس کار ، شاهد این موضوع هستیم که افراد برای کار بر روی داربست فلزی از کفش های معمولی استفاده می کنند که این امر می تواند خطرات فراوانی را به وجود آورد. به دفعات دیده شده که لوله های داربست به صورت سهوی رها شده و روی پای کارکنان افتاده و باعث آسیب دیدگی آنها شده است. به همین جهت باید از کفش های ایمنی که جلوی آن ها دارای محافظ آهنی می باشد استفاده شود. در این جا لازم به ذکر این نکته است که تمام پرسنل گروه داربست پایدار ملزم به استفاده از کفش و لباس مناسب و استاندارد می باشند.